Apparatuur kopen

Posted on 26 November 2012

0


Sinds ik e-bay heb ontdekt voor het kopen van apparatuur ben ik fan. Alles is er te vinden, en veel komt vanuit China. Nu zijn er een paar dingen waarop je moet letten:

 1. Exchange rates. Ik ontdekte dat de prijzen in ebay niet overeenkomen met de bedragen die worden gerekend door paypal. Ik heb het een half jaar getest (ongeveer 2000 euro): het verschil is ongeveer 2,5% en dat is precies de fee van paypal. Het stomme hieraan is dat paypal een dochter is van ebay. Ik vind dit erg verneukeratief: het is een beetje als verkeerde prijskaartjes in de supermarkt, en dan als je bij de kassa komt blijkt de prijs opeens een paar cent hoger te liggen en dan heeft de kassa uiteraard altijd gelijk. Dat had je wel willen weten toen je het product uit het schap pakte. Gelukkig kan je bij betaling aangeven dat je een andere exchange rate wilt gebruiken, dat is wel eens de moeite van het proberen waard. Ik heb het getest met mijn card en dit zijn de cijfersbr>
  1,243 dit is de prijs die ebay voorrekende
  1,276 dit is wat ik via paypal zou betalen (+ 2,7%)
  1,253 dit is wat van mijn card is afgeboekt
  1,236 dit is wat van de card had moeten worden afgeboekt (-1,35%)
  Volgens de ECB had het 1,232, volgens Google 1,233 en volgens ABN amro 1,234 moeten zijn… dat scheelt weer 0,3% maarja die creditcardmensen moeten natuurlijk ook ergens van leven. Die 1,35% extra die is afgeboekt is de koersopslag die ING berekend over de dagkoersen. Boefjes.
 2. Buyers protection. Ebay biedt buyers protection, maar daarvoor moet je binnen 45 dagen een case aanmaken. Daarnaast geeft betaling via paypal je ook 45 dagen om een geschil te openen en nog eens 20 dagen om dit om te zetten in een claim. In beide gevallen is het slim om echte slechte verkopers te melden, niet voor jezelf maar wel voor anderen. Let er daarom op dat je er snel bij bent. Controleer alles direct na ontvangst en stuur zo nodig gelijk een bericht naar de verkoper: deze zou binnen enkele dagen moeten reageren met een oplossing. Vaak komt het erop neer dat je het item zou kunnen terugsturen, maar de kosten (zie onder) zijn meestal weer zo hoog dat de leverancier liever een andere oplossing zoekt (Let erop of er bij de advertentie staat of je zelf voor de verzendkosten moet betalen: The consumer can be asked to return the goods at their own expense, but only if the seller informed them of this requirement before the contract was made: otherwise, the seller is responsible for collecting the goods). In mijn ervaring zijn de Chinezen zeer servicegericht: bij kleine items sturen ze zonder problemen een vervangende toe en bij duurdere items wordt er actief gezocht naar een oplossing. Dit kan vaak wel betekenen dat de buyers protection periode is verlopen voordat jullie een oplossing hebben.  Daarom is het handig om je paypal te koppelen aan een creditcard: via de creditcard kan je vaak nog langer refunds regelen.Let er trouwens wel op dat je e-mails na een half jaar automatisch door ebay worden verwijderd, dus als je bewijs wilt bewaren: zet het in je eigen mailbox ipv de ebay mailbox.
 3. Invoerkosten. Op alle pakjes met een waarde van meer dan 22 euro.

Invoerkosten

Invoerrechten van buiten The Netherlands:

 • EUR: 0-22: geen BTW of invoerrechten
 • EUR: 22-150: BTW maar geen invoerrechten
 • EUR: 150+: BTW en invoerrechten

Voor geschenken is het trouwens tot een bedrag van EUR 45 vrij van kosten.

De BTW is uiteraard weer terug te krijgen als je ondernemer bent. De invoerrechten worden meestal opgeslagen door postnl met EUR 17 inklaringskosten. Hoeveel die invoerrechten precies bedragen is volgens mij afhankelijk van het product maar het lijkt erop dat dit met TARIC codes werkt en rond de 3,7% uitkomt.

Terugsturen naar China

 • briefpost: vanaf EUR 0,95 (tot 20 gram) tot 16,15 (tot 2 kg). Formaten zijn minimum 14×9 en max 38×26,5×3,2 cm. De verzendtijd is zo’n 5-15 dagen en je hebt een Douaneverklaring CN22 nodig: zet er op dat het een geschenk is, dan is de vrijstelling maximaal, anders geldt een maximum vrijgestelde waarde tot zo’n 125 euro.
 • pakketjes: (nog) niet uitgezocht. Wel is ook hier PostNL mogelijk weer de goedkoopste optie.
Advertisements
Posted in: Office