DVD menu afstandbediening en disabled user actions

Posted on 10 January 2012

0


Een DVD kan op twee manieren benaderd worden:

 1. Via de titles die erop staan.
 2. Via de menu-structuur van de DVD.

Titles

De titles zijn de bestanden die op de DVD staan: video_ts en vts_nn_n (waarbij nn staat voor het nummer). Om de pret compleet te maken heb je hierbij drie extensies: BUP, IFO en VOB. En om het helemaal compleet te maken zijn de vts_nn_n.VOB bestanden opgedeeld in losse stukken van 1 GB wanneer dit nodig is met de lengte van de film.

Ik heb het even getest met een aantal DVD’s met daarop 16:9 progressive video’s:

De video_ts.ifo en video_ts.bup bevatten het hoofdmenu (menu, 16:9 PAL). De video_ts.vob  bevat officieel een mpeg-PS (program stream) van 4:3 interlaced TFF van 520 ms lang. De inhoud lijkt zwart, maar mogelijk wordt deze gebruikt voor bewegende achtergronden of 4:3 menu’s?

De vts_01_0.ifo en vts_01_0.bup bevatten een program (16:9 PAL en AC-3), de informatie komt overeen met de  eerste track die ik had aangemaakt in DVD studio Pro.

De vts_01_0.vob bevat weer een mpeg-PS, ditmaal juist 16:9 progressive. Deze is maar 40ms en bevat alle stills van de achtergronden van alle menu’s.

Er is ook een vts_01_1.vob. Deze bevat ook een mpeg-PS 16:9 progressive, en is ook 40ms. Als ik deze wil openen vraagt mpeg-streamclip: Do you want to open this stream as a DVD? Als ik kies voor ‘no’ krijg ik netjes het beeld van mijn eerste track. Kies ik voor ‘yes’ dan mag ik een keus maken tussen alle programs die op de disk staan (alle vts_11_0.ifo/bup bestanden).

De vts_02_0.bup en vts_02_0.ifo bevatten weer een program, ditmaal is het de tweede track die ik op mijn DVD heb toegevoegd (program, 16:9 PAL). Hierin zijn ook het audio en alle chapters gedefinieerd.

De vts_02_0.vob bevat weer maar 520ms beeld, mpeg-PS 4:3 interlaced TFF. Ook dit is weer zwart beeld, net als de video_ts.

De daarop volgende vts_o2_1.vob en verder (vts_02_2.vob, vts_03_01.vob enzovoorts) bevatten juist de mpeg-PS in 16:9 progressive met daarbij ook het AC-3 audio. Zoals gezegd zijn dit meerdere bestanden omdat ze zijn opgeknipt in blokken van 1 GB.

Concluderend: in de DVD die ik nu heb getest is het als volgt:
> de video_ts.bup en -ifo bestanden bevatten alle menu’s
> het vts_01_0.vob bestand bevat de achtergronden van de menu’s
> de video_ts.vob en vts_02(en hoger)_0.vob bestanden bevatten niets

> de vts_nn_n.bup en -ifo bestanden bevatten de informatie over de tracks
> de vts_nn_1(en hoger).vob bestanden bevatten de daadwerkelijke video’s van die tracks
> er is iets vreemds met de vts_01_1.vob in mpeg streamclip, zie hierboven.

Menu-structuur

De menu-structuur is hetgeen je zelf hebt aangegeven tijdens de authoring van de DVD.

De [prev], [next] en [menu] knoppen van de afstandsbediening (software of hardware) zijn vooral bedoeld voor de tweede methode, maar soms benaderen ze de DVD juist via de files. Dit kan verwarrend worden voor de gebruiker, zeker als er meerdere menu’s, titles en ook chapters of playlists op de DVD worden gebruikt.

Test

Wat het vooral niet eenvoudiger maakt is dat de DVD spelers vaak verschillend omgaan met de verschillende opties en/of deze verschillende namen geven. Ik test daarom in de volgende spelers:
WMP11
VLC1.1.11 -> gaat heel slecht met DVD overlays om (laat ze niet zien!)
Nero showtime3
Apple DVD speler
Sony (hardware)

DVD Studio Pro geeft de optie om Disabled User Actions in te stellen per chapter, track, playlist en menu. Ik bespreek hoe je hiermee veel ellende kunt voorkomen en wat dit voor effecten heeft in de verschillende players.

Prev, next en titles/ chapters

Met de [prev] en [next] knoppen spoel je normaal gesproken door de chapters (hoofdstukjes) van één track van de DVD heen. Deze knoppen kunnen verschillende vormen hebben (>| of >>| bijvoorbeeld) maar dit is vrij eenduidig.

Het probleem is dat deze knoppen vaak ook gebruikt worden om door de titles zelf te spoelen. Dus als je na het laatste chapter (of als er helemaal geen chapters in de betreffende title zitten) nogmaals op de [next] knop drukt ga je naar de volgende title op de disk. En deze hoeft niet persé de logische volgende te zijn die je hebt gemaakt in je menu, waardoor de kijker al snel de weg kwijt raakt in de DVD.

DVD studio Pro bepaalt de volgorde van de titels op binnenkomst. Dus de eerste titel die je maakt wordt vts_01 enzovoorts.  Je kan ze hierna nog wel sorteren in de ‘outline’ maar dit heeft geen enkel effect op de werkelijke volgorde op disk. Dat is waardoor de gebruiker snel de weg kan kwijtraken op je DVD.

 • In WMP11 en OSxDVDspeler werken de knoppen standaard alleen voor de chapters en niet voor de titles, dus hier speelt het probleem niet. De knop blijft wel zichtbaar, omdat deze ook voor vooruit/achterspoelen is (ingedrukt houden). In OSX kan je overigens wel met de [prev] knop terug naar het begin van de title.
 • In VLC staan twee soorten [prev] en [next] knoppen en worden de disabled user actions settings van de DVD genegeerd. 
 • In Nero showtime3 werkt het [disablen] wel, maar de [next] knop blijft zichtbaar en kan worden ingedrukt (er gebeurt alleen niets). Door ook [title play disabled]  aan te zetten wordt de knop ook nog eens grijs (en kan deze ook echt niet meer worden ingedrukt).
 • In de Sony player heb ik het nog niet goed getest.

Wat de gevolgen zijn in het geval van playlists weet ik nog niet.

Rootmenu, topmenu, menu etc

Hier gebruikt elke player zijn eigen benamingen. Daarbij is het gedrag soms verschillend. Tot slot gebeuren er vaak ook nog eens rare dingen als men er tweemaal op klikt.

Benaming Root/title menu

Nero gedraagt zich naar verwachting. De namen zijn daarbij conform die van DVD Studio. Met title-menu wordt het ‘hoofdmenu’ bedoeld: het eerste menu van de DVD (first play). Met ‘root menu’ wordt volgens mij het menu bedoelt dat is gedefinieerd in de eigenschappen van de betreffende title als ‘end jump’ (wat te doen nadat de title is afgelopen).

Andere players gedragen zich exact zich hetzelfde als Nero, alleen zijn de namen anders:
DVD studio&Nero = WMP = Sony = OSxDVDspeler
title menu = titelmenu = top menu = (dvd*) menu
root menu = hoofdmenu = menu = title

* In de bediening heet het ‘menu’, maar via rechter muisknop heet het ‘dvd menu’. De werking is in beide gevallen hetzelfde.

De naamgeving is eigenlijk verwarrend dus, maar in deze context:
title menu = first play menu (hoofdmenu).
root menu = end jump of bovenliggend menu of resume playing

‘root menu’ vanuit een title

Bovenliggend menu van de title. In OSX DVD speler betekent dit dat hij de ‘end jump’ van de title of chapter volgt. Mogelijk betekent het in andere players dat hij terug gaat naar waar hij vandaan kom: nero, wmp, en sony. zetten de button ook voor het juiste filmpje op ‘selected’)

‘root menu’ vanuit een menu

Als je in een menu zit werkt het anders, de Sony en OSX DVD speler gebruiken de root menu knop dan als resume, terwijl Nero, WMV en VLC juist naar het eerste menu van de disk gaan. Resume kan natuurlijk niet als je nog geen title hebt gespeeld, dan gaat hij wel naar het eerste menu van de disk. Zie onderstaand.

 • Nero/WMV11:
  • root menu nogmaals = submenu 4. Het lijkt wel of dit staat ingesteld als rootmenu van het dan zichtbare (sub) menu. Dit blijkt ook als je het gelijk indrukt zodra de DVD voor het eerst wordt geopend met het hoofdmenu.
  • title menu nogmaals = first play menu (zelfde als de eerste keer dat je het indrukt, hij laadt gewoon nogmaals het first play menu).
 • Sony: door nogmaals op de ‘top menu’ of ‘menu’ knop te drukken ga je weer terug naar de film, op de plek waar je op dat moment was. Als er nog geen film is gespeeld ga je met ‘top menu’  naar het hoofdmenu, maar met ‘menu’  en ‘return’  ga je ook naar het submenu 4.
 • OSX DVD speler: wanneer je in een menu bent en op de ‘menu’ knop druk ga je verder met het afspelen van de laatstgespeelde title.
 • VLC1.1.4 is ook hier weer een uitzondering. Deze had maar één menuknop (terug naar het first play menu). Door deze nogmaals in te drukken kwam ik weer in het submenu 4.  De andere opties waren alleen in het menu zelf beschikbaar, niet tijdens het spelen van de titles.

Het laden van het submenu 4 komt volgens mij doordat deze bovenaan in de ‘outline’ stond en/of omdat dit niet goed was ingesteld in general remote control settings. Als je in ‘outline’ de volgorde wijzigt wordt dit volgens mij WEL overgenomen in de VIDEO_TS (dit in tegenstelling tot wijziging van de volgorde van tracks, die NIET wordt overgenomen in de VIDEO_TS).

Oplossing

De oplossing ligt hier voor een groot deel in het juist programmeren van het geheel:

Next/Prev

De gebruiker verwacht door de knop [prev] in te drukken terug te gaan naar het begin van het filmpje. Dit werkt dus niet in elke player. Dit is op te lossen door aan het begin van elke title een chapter te plaatsen.

De gebruiker verwacht door na het laatste chapter op de knop [next] in te drukken naar de volgende logische title te gaan. Dit is te doen door de volgorde van de tracks (bestanden) op de DVD logisch te maken. Helaas kan dit niet in DVD Studio Pro.

De oplossing is om in DVD Studio Pro een chapter te maken op het laatste GOP punt van de title, of door in FCP mogelijk een marker te zetten op het laatste frame. De gebruiker skipt dan naar deze marker en komt direct in de end-jump van de track terecht, die verwijst naar de juiste track of menu. Ik weet alleen niet of dit springers gaat geven.

Wat je daarbij ook nog kan doen is [previous] en [next]  disablen voor titles en alleen toe te staan voor chapters. Dat is soms overbodig, maar werkt in sommige spelers ook weer prima. Je moet ze dan voor elk chapter wel individueel weer ‘enablen’, omdat deze standaard staan op ‘same as track’.

Title menu

Ttitle menu kan worden disabled per menu, title en chapter. Ik heb dit getest en dit gaat goed in Nero, WMP, OSxDVDspeler en Sony (helaas negeert VLC deze settings).

Het is raadzaam om het title-menu te disablen. Deze knop is namelijk verwarrend voor de gebruiker: hij weet niet welke van de twee menu-soorten hij moet kiezen. Hij verwacht terug te gaan naar het menu waar hij vandaan komt en niet terug te gaan naar het begin van de disk. Door het title-menu te disablen wordt hij dus door ons geleid naar het juiste menu: het root menu.

Vervolgens dienen in de menu’s zelf ook de disabled user actions goed te worden ingesteld. Nogmaals title menu is niet handig omdat het juist is al is disabled in de titles en ook omdat de werking niet helemaal voorspelbaar is (sommige spelers gaan namelijk weer resumen). Ik zou het title menu dus ook hier disablen.

Root menu

De rootmenu opties kunnen ook worden disabled per title en chapter en dit werkt prima. Ik zou dit alleen niet zomaar doen: het is altijd handig om naar het menu te kunnen gaan.

Ook in de menu’s kan je root-menu disablen, maar dit werkt niet voorspelbaar. Sowiso is ook de werking van deze knop niet echt voorspelbaar: osx dvd speler en de sony hebben een eigen wil: zij zullen altijd resumen als je op deze knop drukt, onafhankelijk van de instellingen in disabled user actions (per menu) of general remote control settings (zie onderstaand). De root-menu knop van WMP doet wel precies wat je verwacht!

Root menu gaat dus vaak helemaal niet zoals verwacht, dit zou eigenlijk altijd moeten kunnen worden ingesteld op bovenliggend menu maar dat is niet mogelijk. Ik adviseer daarom om altijd een knop ‘hoofdmenu’  op te nemen in je submenu’s.

Mijn advies is ook om root-menu NIET te disablen in je submenu’s. Mocht je dit toch doen, dan is een grafische ‘terug’ knop in je submenu’s overigens onmisbaar!

Return button per menu

Je kan per menu ook nog de ‘return’ button instellen. Dit is een handig alternatief voor slechte werking van de root-menu knop en lijkt prima te werken. Alleen is het niet zo gebruiksvriendelijk: ik denk niet dat veel gebruikers deze knop zelf gaan ontdekken. Ikzelf vond deze ‘return’ knop namelijk alleen maar op mijn sony en WMP .

General Remote Control settings

Ook kan er voor de gehele disk worden ingesteld onder ‘remote control’ wat er standaard moet gebeuren bij drukken op ‘title’, ‘menu’  or ‘return’. Dit heb ik nog niet uitgebreid getest maar in eerste instantie lijkt dit weinig effect te hebben. Voor de zekerheid maar gewoon alle drie instellen op het hoofdmenu.

Leader of copyright tekst op Track 1

Nog een vreemde inconsistentie is de manier waarop b.v. mijn sony omgaat met het afspelen van een disk. Als ik éénmaal op stop druk geeft hij een melding dat hij zal resumen. Er staat ook: ‘druk nogmaals op stop om de disk te starten vanaf het begin’. Als ik dat heb gedaan dan begint hij met het afspelen van track 1 i.p.v. het hoofdmenu, zoals je zou verwachten.

Daarom staan op alle grote DVD’s altijd een leader, copyright melding of ander filmpje van enkele seconden op de disk voor het menu. Deze moet als track1, ingesteld als first play, met als end-jump het hoofdmenu.

Advertisements
Posted in: DVD & Blu-ray