DVD films: interlaced, top/bottom of progressive?

Posted on 6 October 2011

0


Bij het maken van onze showreel kwam ik op een uitdagend probleem waar we al even niet meer mee te maken gehad hebben: conversie van films voor DVD.

Waarom is dit uitdagend? Omdat de helft van de films die we maken primair zijn bedoeld voor internet, presentaties etc: HD en progressive. Andere films zijn juist voor DVD en weer andere zijn voor TV. Als je dus ons werk van het afgelopen jaar pakt heb je van alles door elkaar: progressive, interlaced (top field first) en interlaced (bottom field first).

Progressive

Het is wel mogelijk om een progressive scan DVD te maken, maar dit levert al snel problemen op in DVD’s met gemixte content. De DVD speler zal nu namelijk zelf dit progressive materiaal omzetten naar interlaced voor de ‘gewone’ scart-uitgang.

Het resultaat is al snel interlacing problemen in de andere films, de menu’s of zelfs in de progressive scan films. Ik heb dit zelf gezien. Mijn conclusie was dat alles moest worden omgezet naar óf progressive scan, óf interlaced. Maar geen mixed content op één DVD.

Interlaced

Ik koos voor interlaced. Nu kwam het volgende probleem: top of bottom. Compressor kan dit mooi automatisch detecteren, maar ik kwam er al snel achter dat het slim was om alle encoder opties handmatig in te stellen: framerate, aspect ratio en field dominance.

Het ging namelijk te vaak mis: het werd niet goed herkend of stond al verkeerd ingesteld. Zeker aangezien sommige bronnen ook nog .avi of uncompressed video bestanden waren, waarbij zowel videospec als mediainfo ‘undefined’ aangaven bij de field-dominance.

Ik eindigde met een mengsel van top en bottom films, afhankelijk van het origineel en wat er het beste uitzag op alle players. Het gebruik van deze twee soorten interlacing door elkaar heeft op geen enkele DVD player een probleem opgeleverd.

Twee films wilden maar niet goed worden, waarschijnlijk omdat er in de master al iets mis zat. Daarbij deed het filter ‘deinterlacing, algorithm: blur’  echt wonderen.

Testen

De problemen met interlacing zijn een moeilijke. Het is namelijk niet op elke machine te zien. Daarin zit hem ook de rottigheid met DVD’s: veel mensen kijken het op de laptop, maar sommigen juist via een DVD speler. En deze DVD speler kan op verschillende manieren op verschillende soorten TV’s (LCD of CRT) worden aangesloten. Ik heb daarom getest op:

  • DVD speler op een flatscreen TV
  • DVD speler op een CRT monitor
  • Nero soft-dvd speler op PC
  • WMV player op WinXP
  • DVD player op MacOS
Advertisements
Posted in: DVD & Blu-ray