DVD menu buttons tekst en nummering

Posted on 17 September 2011

0


In een DVD Studio Pro menu (overlay methode) zijn er twee mogelijkheden om buttons te voorzien van tekst: in een PSD met overlay-laag óf in DVD studio Pro zelf.

Dit laatste is heel handig en snel, maar er zijn twee kanttekeningen:

Status en anti-aliasing

Het wordt niet mooi wanneer je deze tekst van kleur wilt laten veranderen bij de verschillende statussen (normal, geselecteerd, geactiveerd). De tekst bij ‘normal’ status wordt bij het authoren van de DVD namelijk netjes anti-aliased opgenomen in de achtergrond, maar de twee overlay-statussen zijn niet anti-aliased: de randen hiervan worden dus heel lelijk. Dit is niet op te lossen, dus wil je toch je teksten direct invoeren in DVD Studio Pro dan zal je het moeten oplossen door de tekst zelf niet te laten veranderen maar een mooi pijltje of streepje voor of onder de tekst om de status weer te geven.

Uitlijning

De uitlijning van tekst in DVD Studio Pro werkt vreemd. In DVD Studio Pro betekent Links uitlijnen namelijk: de tekst laten beginnen rechts naast de button, en vanaf daar links uitlijnen. Het nadeel hiervan is dat je dus dat de tekst niet in de button beland, maar ernaast.

In een echte DVD speler is dit niet erg, maar in een software-dvd speler kan je hierdoor alleen maar naast de tekst klikken en niet erop, wat erg niet-intuïtief is. De oplossing is om de button zo breed te maken als de tekst en dit vervolgens te corrigeren door deze tekst een (even grote) offset naar links te geven. Nu valt de tekst netjes binnen de button. Je kan deze button dan copy/pasten voor de andere menu-opties: nu blijft alles netjes onder elkaar uitgelijnd.

Numbering

When making a chapter menu template, you make button holders:

  • _next_ _prev_ and _up_ for navigation
  • button 1 and so on for holders. You can assign a temporary text and asset that will be replace by the chapter name and asset.

Please note that the buttons are filled NOT filled in the order you give them in the name, but they are filled in the order of button #. You can see this button number next to the name you give your buttons. This could be confusing at start.

Also I found that it does not assign assets to chapters that have a timecode above 01:00:00:00. Thought you should know!

Advertisements
Posted in: DVD & Blu-ray