DVD menu overlay or layered method

Posted on 3 August 2011

1


In DVD studio Pro is het mogelijk om op twee manieren een menu te maken: overlay of layered. Wat is wijsheid?

Eerst wat achtergrondinformatie over DVD Studio Pro.

Elk menu bestaat uit een paar elementen:

 • Achtergrond (plaatje of video)
 • Buttons (tekst en/of shape)

En verder zijn optioneel:

 • Tekst (al dan niet als button)
 • Shapes (self-contained graphics) die een plaatje bevatten, samen met een highlight plaatje en/of een video-thumbnail van een asset. Tot slot kan een shape nog een patch (geanimeerd effect) bevatten. Deze shapes fungeren als button of als dropzone.
 • Dropzones. Hier kan je dan weer een asset of shape aan toevoegen. Het voordeel hiervan is dat ze deel worden van de achtergrond en geen tekst 0f button zullen zijn.
 • Audio

Elke button heeft drie statussen: normaal / geselecteerd / geactiveerd.

Overlay methode

De overlay methode gebruikt een overlay plaatje. Er zijn twee mogelijkheden:

 1. Simple: twee kleuren. Wit voor transparant, zwart voor de highlight area
 2. Advanced: vier kleuren (zwart, rood, blauw, wit OF zwart, donker-grijs, licht-grijs, wit). Elke kleur is gekoppeld aan de echte kleur en transparantie status die gelden voor de betreffende status door middel van color mapping.

De overlay kan een (één) laag zijn uit een PSD maar mag ook een los plaatje zijn. Er is maar één plaatje mogelijk per menu, dus de overlay-laag moet alle buttons bevatten. Alleen het deel van het plaatje dat ‘onder’ de betreffende button zit wijzigt op het moment dat het nodig is.

Overlay is de standaard waarmee ook bijna alle ‘grote’ DVD’s worden gemaakt. De achtergrond bevat het beeld voor de ‘normale’ status, de overlay bevat meestal alleen de informatie voor de ‘geselecteerd’ en ‘geactiveerd’ status (het kan ook de ‘normaal’ status bevatten).

Het grote nadeel van deze methode is dat je beperkt ben in de mogelijkheden van de status geselecteerd en geactiveerd. De normaal status is dan namelijk een mooi 24-bit plaatje, maar de andere twee statusen zijn maximaal vier kleuren (zoals gedefinieerd door de DVD-video specificaties). Je gebruikt meestal al één kleur voor de transparantie en houdt er dus nog maar drie over voor het effect.

Implementatie

Vaak is het handigst om een RGB PSD te maken met twee lagen:

 1. één full color laag met de naam: ‘background’. Je kan hierin alle RGB kleuren gebruiken. Let wel: niet alle kleuren doen het goed op een PAL CCIR-601 TV.
 2. één grijswaarden-laag met de naam: ‘overlay’. Deze gebruik je voor alle dingen die grafisch moeten veranderen met de status van de buttons. De kleur hiervan bepaal je in DVD-studio. In de PSD zijn de buttons 100% zwart, de achtergrond is 100% wit. Zorg dat hierbij de ‘anti-aliasing’ aan staat, zodat de randjes mooi worden.

Deze PSD importeer je in DVD-studio. Daarbij geef je aan dat je de overlay-laag gebruikt met ‘advanced’ overlay colors met het ‘grayscale’ mapping-type. Dit laatste doe je zodat je de anti-aliasing uit je psd-overlay kan gebruiken. Nu bepaal je per selection state één mooie kleur voor alle vier de overlay colors. Daarna stel je de transparantie aflopend in: zwart=15 / donkergrijs=10 / lichtgrijs = 5 / wit = 0. Nu zie je dat de randjes mooi zacht worden.

Vaak is het het mooiste om de ‘normaal’ status in de achtergrondlaag te zetten (je kan dan de volledige 24-bit kleurdiepte gebruiken). Maar soms gaat dit niet goed i.c.m. de bovengenoemde transparantie van de anti-aliasing: je ziet dan de normaal-status door de transparante delen van de overlay heen, wat dan tot b.v. lelijke randen kan leiden. Dan is het juist handiger om de ‘normaal’ status juist in de overlay te zetten (je hebt dan maar drie kleuren).

Layered methode

Door een layered menu te maken kan je deze DVD-video specificatie omzeilen en drie 24-bit versies maken voor de drie statussen van elke knop. Hiertoe moet je een PSD bestand maken met één laag per status voor elke button.

DVD Studio Pro gebruik een truukje om dit te realiseren, namelijk aparte verborgen menu’s die pas zichtbaar worden gemaakt op het moment dat de andere status wordt getoond (1 voor de normale status en een voor elke button in de geselecteerde status). De DVD speler laadt dus een ander menu als er een button wordt geselecteerd of geactiveerd. Er zijn hierdoor wel nadelen aan deze methode:

 • Traagheid. Het menu wordt meestal (veel) trager omdat de DVD steeds een ander menu moet laden. Dit kan erg verwarrend zijn voor de gebruiker.
 • Je kan geen video-achtergrond, audio, templates, tekst of shapes gebruiken.

Bron: http://documentation.apple.com/en/dvdstudiopro/usermanual/index.html#chapter=12%26section=1%26tasks=true

Advertisements
Posted in: Video