Browsers, OS, resolutie, Flash en google analytics

Posted on 19 July 2011

0


Websites zouden overal goed weergegeven moeten worden dankzij de html, css, javascript, xml standaarden in combinatie met standaard plugins zoals Flash. Maar dat blijkt niet altijd zo te zijn. Al deze standaarden zijn continu in ontwikkeling waardoor niet elke browser hetzelfde reageert op je code.

Terugvallen

De eerste reactie is om alles heel basic te houden zodat het nooit problemen zal opleveren. Als je gewoon een oude standaard (laten we zeggen HTML2.0 uit November 24, 1995) gebruikt zit je altijd veilig maar dan wordt het wel erg saai op het internet. Nieuwe ontwikkelingen als javascript, XML en CSS (AJAX) hebben het mogelijk gemaakt dat we nu online op onze agenda kunnen en dat onze zoektermen automatisch worden aangevuld door Google. Plugins als Flash hebben er (vanaf versie 7) voor gezorgd dat we video kunnen bekijken op internet. Nog maar sinds kort wordt de HTML5 <video> tag ondersteund door veel browsers, terwijl HTML5 nog steeds geen W3C standaard is.

Ontwikkelingen

Zo zal het altijd blijven gaan: het internet zal steeds worden verrijkt met nieuwe technische ontwikkelingen die:

  • eerst in plug-in vorm moeten worden toegevoegd aan de browsers;
  • en/of alvast zonder plug-in worden geimplementeerd door een aantal browsers;
  • vervolgens worden overgenomen in HTML recommendations;
  • en uiteindelijk worden opgenomen in een standaard die dan alweer verouderd is;

En vervolgens problemen oplevert in nieuwere of oudere browsers en/of plugin combinaties. En vergis je niet: juist in de corporate wereld (met o.a. grote aantallen centraal-beheerde thin client systemen) komt je deze tegen. Of op het moment dat bijvoorbeeld apple besluit om geen flash te ondersteunen in hun ipad.

Houd content en vorm gescheiden

De beste benadering bij het maken van websites of online applicaties is daarom om te zorgen dat al je content goed leesbaar is in de oudste systemen zonder plugins, css en javascript. Dit wordt snel heel saai maar het is wel toegankelijk (voor oudere browsers, gehandicapten en zoekmachines). Zorg vervolgens dat je website aantrekkelijk wordt door alle toeters en bellen toe te voegen op een manier die geen problemen oplevert voor de net genoemde groep.

Testen

Om een lang verhaal kort te maken: de beste manier om te controleren of je code werkt is ze gewoon te bekijken op zo veel mogelijk verschillende browsers met verschillende plugins.

Moet ik nog een IE5 browser draaien op windows 98 om te kijken of het daarin ook werkt? En welke plugin moet ik daarin dan installeren? Welke versie android moet ik gebruiken, op welke resolutie, met welke browser en welke plugins?

De beste manier om dit te bepalen is gewoon door te kijken wat je bezoekers gebruiken. In Google analytics kan je heel makkelijk een aangepast rapport maken om dit goed in kaart te brengen. Vervolgens kijk je waar 99% van je bezoekers mee komt en test je op die systemen. Ik heb het deze week eens bekeken voor onze bezoekers van de afgelopen drie maanden:

Top 10 browsers (84%):

juni: IE8, FF4, IE9, C12, IE7, FF5, S5 (5533), FF3.6, S5 (6533 ipad/iphone).
sept (W3): FF6, C13, C14, IE8, FF3,6, IE9, IE7, S5 (x533.x)

ad juni: Opera is maar één keer genoemd, net als IE5.5 (win98, 800*600px) en BlackBerry 9700. dit alles hoeft dus niet te worden ondersteund/getest wat mij betreft.
ad sept:  FF5, IE6, FF4, O11 hebben ook allemaal 2 tot 4% aandeel en moeten dus eigenlijk wel worden ondersteund.  In de stats van W3 staan ook de mobiele browsers: S5 is voor iOS, FF7 en C? voor Android.

Dit is ook een mooie bron voor statistieken. Wat ik jammer vind is dat de statistieken per browser gaan, en niet per browserversie. Eigenlijk zou het mooi zijn om hiervan een beter dashboard te krijgen, zodat je snel ziet in welke browsers, versies en add-ons/plugins je moet testen, maar dit heb ik nog niet gevonden.

Flash:

Van de 938 unieke bezoekers is de flashplayer als volgt:
flashplayer 10: 848x
flashplayer 9: 24x
flashplayer 8: 5x
flashplayer 6/7: 4x
geen flash: 57x

Internet Explorer wordt veruit het meeste gebruikt om onze site te bezoeken (316 bezoekers). Hier is de verdeling als volgt:
flashplayer10: 307x
flashplayer9: 2x
geen flash: 7x.

Van de 57 -niet flash-player-  gebruikt het grootste deel (37 bezoekers) een iphone/ipad/ipod/android/bb. Dat brengt ons bij het mobiele gebruik:

Mobiel

Wat betreft de mobiele systemen, we hebben bezoekers gehad met
> iphone met 320*480 scherm, safari browser, noflash
> ipad met 768*1024 scherm, safari browser, noflash
> android met 320*480, 854*1206, 800*480. chrome of safari browser, wel en geen flash.
> Nokia E73 met symbianOS 320*240, Safari413 browser en flash player 8.1r90.

Wat je moet weten over iOS in google analytics is dat er twee verschillende zaken kunnen verschijnen:
1. Safari 6xxx.xx -> dit is wanneer men de site via safari browser bezoekt
2. Mozilla compatible agent 5.0 -> dit is wanneer men op iphone wel de safari browser gebruikt, maar de site via een app of homescreen bezoekt;

Conclusie

Hier vind je het lijstje browsers en plugins dat ik gebruik om te testen.
Om te bepalen wat je zelf hebt: flash versie en user agent test.
Ik kijk altijd ook even in firefox zonder javascript, plugins, stylesheets en/of plaatjes om te kijken of alles nog goed gaat zonder opsmuk of met beperkte opsmuk. De vraag is natuurlijk hoe zinnig dat is: je moet wel een enorme nerd zijn als je het gebruik van javascript of stylesheets uitzet in je browser. Microsoft is hiervoor pas gekomen met een aardig initiatief.

Daarom kijk ik sinds kort even in WebbIE, maar ik weet eigenlijk niet of deze ook veel gebruikt wordt, of dat ik beter een andere browser daarvoor zou kunnen gebruiken.

Advertisements
Posted in: Developments